PROJECT

Onze plek - De cultuur van de leefomgeving

We leven in een tijd van grote veranderingen, die veel impact hebben op eenieders leefomgeving en gedrag. Dat baart zorgen, maar biedt ook kansen. Wat vinden mensen belangrijk bij de inrichting van hun leefomgeving? Lees hier meer over de publicatie Onze Plek waarin antwoorden worden gegeven op deze vraag.

Boekpresentatie
Op 6 november 2024 vond de boekpresentatie van ‘Onze Plek - De cultuur van de leefomgeving - van Garrelsweer tot Groenstraat’ plaats in het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst werden de conclusies van het onderzoek gepresenteerd en handvatten aangereikt voor ontwerpers, ambtenaren en geïnteresseerden om zelf met bewoners het gesprek over cultuur in de leefomgeving aan te gaan. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Zelf de hele publicatie lezen?

Download hier de publicatie van Onze Plek - De cultuur van de leefomgeving


Het project
Welke waarde hechten mensen aan monumenten, het landschap, culturele voorzieningen, de gebouwde omgeving, maar ook aan immaterieel erfgoed en culturele identiteit? Welke aanpassingen zijn de komende decennia nodig, en wie bepaalt dat? Om er achter te komen hoe mensen gebruikmaken van specifieke plekken en hoe zij de toekomst voor zich zien, heeft Platform Ontwerp NL in samenwerking met het ministerie van OCW zestien ontwerpers op pad gestuurd om in gesprek te gaan met maatschappelijke groepen.

In de maanden maart en april 2024 hebben op uiteenlopende plekken – van Noord-Groningen tot Zuid-Limburg en van skaters in Rotterdam Zuid tot bewoners van het modernistische dorp Nagele – mensen deelgenomen aan gesprekken, waarbij ontwerpers al tekenend de essentie van de plek en zijn cultuur vastlegden.
De resultaten van deze gesprekken zijn gebundeld in een publicatie met een essay van schrijver en stadsonderzoeker Tijs van den Boomen en handvatten om zelf goede gesprekken over de leefomgeving te voeren.

Lees hier de verslagen van de 16 gesprekken, die als input dienden voor de publicatie: