Missie

Platform Ontwerp NL is een samenwerkingsverband van BNSP, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, NVTL, Vereniging Deltametropool, BNI, BNA en Koninklijke NLingenieurs.
Het platform bevordert en ondersteunt de inzet van ontwerpkracht bij de grote ‘wederombouw’ van Nederland. Het wil knowhow, netwerk en kritische reflectie bieden door de inzet van verbeeldingskracht, kennisontwikkeling en ontwerpend onderzoek. Het platform stimuleert en faciliteert daarmee het maatschappelijk debat over ruimtelijke kwaliteit in Nederland voor nu en in de toekomst.

Platform Ontwerp NL realiseert haar doelen door inspanningen van de aangesloten partners, gecoördineerd door een kleine werkorganisatie.

Het programma wordt ontwikkeld langs zeven actielijnen, ingedeeld in drie thematische blokken:

Analyse en reflectie

Hoe kunnen we leren over de rol van ontwerp als visievormend instrument? Door resultaten van ontwerpverkenningen te verzamelen, te ordenen en te duiden, ontdekken we hoe ontwerp kan helpen mogelijke en wenselijke toekomsten te schetsen. Daarnaast worden de gebruikte methoden onder de loep gelegd. Door werkwijzen inzichtelijk te maken en op werkprocessen te reflecteren, wil Platform Ontwerp NL bijdragen aan een grotere rol van ontwerpkracht in ruimtelijke ontwikkelingen.
Het expertnetwerk waaruit Platform Ontwerp NL bestaat kan hier zowel actief bij helpen als ervan profiteren.

1.     Het verzamelen en duiden van de resultaten van ontwerpend onderzoek en ontwerpverkenningen

2.     Het analyseren van en reflecteren op proces en resultaat

Agenderen en communiceren

Deze actiepunten gaan over het op de agenda krijgen van de meerwaarde van ontwerp(end onderzoek), en het op peil brengen van kennis bij opdrachtgevers en ontwerpers. Platform Ontwerp NL ziet een rol in het benoemen van zwakke schakels en open eindjes die de stap van visievorming naar uitvoering in de weg zitten, maar ook van best practices en successen. In actieve samenwerking met het netwerk en met andere instellingen in het veld werkt Platform Ontwerp NL aan kennisdeling en daarmee een betere verankering van ontwerpverkenningen in beleid en praktijk.

3.     Het overbrengen van resultaten bij beleid en uitvoering

4.     Het agenderen van leemtes in ontwerpvaardigheid – en in
beleidsagenda’s

5.     De agenda van ontwerpend onderzoek opstellen en communiceren

Raad en daad

Onder dit kopje zijn de ambities verwoord voor het instellen van een ‘helpdesk’ functie, een vraagbaak waar raad kan worden ingewonnen voor het opzetten en uitvoeren van ontwerpverkenningen. In sommige gevallen kan Platform Ontwerp NL ook zelf de rol van ateliermeester op zich nemen om een ontwerpverkenning vlot te trekken.

6.     Het bieden van raad, hulp en inspiratie bij het opzetten van
ontwerpend onderzoek trajecten

7.      Het opzetten en uitvoeren van ontwerpend onderzoek


De jaarlijkse Dag van de Ontwerpkracht is de etalage waar alle inhoudelijke en programmatische lijnen van Platform Ontwerp NL bij elkaar komen. Hier wordt gereflecteerd op behaalde resultaten, en wordt de agenda gemaakt voor de volgende stappen die de ontwerpende disciplines willen zetten om ontwerpkracht nog weer beter in stelling te brengen.